Skip to content
regler for permittering
Erik Engeland - Advokat & Partner24. januar 20232 min read

Regler for permittering - dette må du som arbeidsgiver vite

Permittering kan være en utfordrende situasjon både for arbeidsgivere og ansatte. Når virksomheten står overfor midlertidige problemer, kan permittering være et nødvendig tiltak for å redusere kostnader uten å måtte si opp ansatte. Men hva sier egentlig regelverket, og hva er rettighetene og pliktene for både arbeidsgiver og arbeidstaker? I denne bloggen får du en oversikt over de viktigste reglene for permittering, inkludert varslingsfrister, dagpenger og spesialregler for daglig leder i eget AS.

Saklig grunn for permittering

Virksomheten må ha en saklig grunn for å permittere ansatte, og dette gjelder kun forhold som er knyttet til virksomheten, ikke den enkelte ansatte. Permittering kan være aktuelt ved midlertidige utfordringer som ordrenedgang, fall i markedet, leveringsproblemer, streik eller naturkatastrofer. Det er viktig å merke seg at permittering kun kan gjennomføres ved forbigående vanskeligheter for virksomheten.

Selv om det ikke er lovfestet krav om å drøfte permittering med ansatte eller tillitsvalgte, kan dette være regulert i tariffavtaler. Virksomheten kan velge å permittere helt eller delvis, avhengig av behovet.

Praktisk fremgangsmåte og varslingsplikt ved permittering

Arbeidsgiver har en varslingstid på minimum 14 dager før permitteringen trer i kraft, med noen unntak:

  • Ved force majeure eller naturkatastrofer er varslingsfristen 2 dager.
  • Ved streik er det ingen varslingsfrist.

I varslingsperioden skal arbeidstaker jobbe og motta lønn som vanlig. Permitteringsvarselet skal inneholde følgende informasjon:

  • Dato for permitteringsstart
  • Varselfrist
  • Årsak til permittering
  • Permitteringsgrad (helt eller delvis)
  • Forventet permitteringsperiode
  • Oversikt over hvilke dager arbeidsgiver har lovpålagt lønnsplikt

Les også: 7 punkter arbeidsgivere må gjennom ved permittering av ansatte 

BEHOV FOR BISTAND I ARBEIDSRETT?

Våre arbeidsrettsadvokater hjelper deg gjerne. Ta kontakt i dag!

Lønnsplikt og dagpenger ved permittering

Etter varslingsperioden har arbeidsgiver 15 dagers lønnsplikt, deretter kan arbeidstaker motta dagpenger fra NAV, forutsatt at vedkommende oppfyller NAVs krav. Hvis permitteringen varer i mer enn 26 uker i løpet av 18 måneder, gjeninntrer arbeidsgivers lønnsplikt.

Vær også oppmerksom på at grensearbeidere ikke trenger å være i Norge for å ha rett til dagpenger under permittering.

Permittering i høytider

For permittering på under seks uker gis det ikke dagpenger fra Palmesøndag til 2. påskedag eller fra 20. desember til 1. januar. Disse dagene regnes heller ikke som ventedager.

Permittering av daglig leder i eget AS

Selv om daglig leder eier sitt eget aksjeselskap, kan han eller hun permitteres og ha rett til dagpenger, selv om man er den eneste ansatte. Når daglig leder permitteres, må det dokumenteres at permitteringen er reell, og at tiltak er gjort for å begrense behovet for permittering.

Oppsummering

  • Saklig grunn: Permittering må skyldes forhold i virksomheten, ikke hos den ansatte.
  • Varslingsfrister: Normalt 14 dager, men kortere ved streik eller force majeure.
  • Lønnsplikt: Arbeidsgiver må betale lønn de første 15 dagene etter varslingsperioden.
  • Dagpenger: Etter 26 uker permittering innen 18 måneder gjeninntrer arbeidsgivers lønnsplikt.
  • Daglig leder i eget AS: Kan permitteres, men må dokumentere at permitteringen er reell.

Permittering kan være en kompleks prosess, men med god oversikt over reglene kan både arbeidsgivere og ansatte håndtere situasjonen på en korrekt og ryddig måte. Har du spørsmål om permittering, nedbmanning, oppsigelse eller andre arbeidsrettslige spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat.

BEHOV FOR BISTAND I ARBEIDSRETT?

Våre arbeidsrettsadvokater hjelper deg gjerne. Ta kontakt i dag. 
avatar
Erik Engeland - Advokat & Partner
Erik er advokat med spesialisering innen arbeidsrett, skatterett, trygderett, pensjon, kontraktsrett og generell forretningsjus. Siden 1997 har han jobbet med juridisk rådgivning for arbeidsgivere, og han prosederer regelmessig saker innen arbeidsrett. I mer enn 20 år har Erik holdt hundrevis av kurs og foredrag om arbeidsrett, HMS, skatterett og trygderett for regnskapsførere, revisorer og arbeidsgivere, og han har skrevet oppslagsverk innen disse fagområdene. Erik har også omfattende erfaring med utenlandske virksomheter som etablerer seg i Norge og ansetter arbeidstakere, samt med skatteavtaler. Han deltar jevnlig i forhandlinger og har bistått arbeidsgivere med nedbemanningsprosesser de siste 15 årene. I tillegg har Erik vært forsvarer i straffesaker innen økonomisk kriminalitet (Økokrim). I tillegg holder Erik jevnlig kurs og seminarer. Han er også godt kjent med styrearbeid, både som styremedlem og ved å bistå styrer i deres arbeid.

RELATERTE ARTIKLER

Erik Engeland - Advokat & Partner22. February 0226 min read

5 ting du bør vite om avskjed

Avskjed innebærer at arbeidstaker må gå på dagen uten oppsigelsesfrist. I Norge har vi ganske klare og strenge regler for ...
Les saken
Erik Engeland - Advokat & Partner13. February 0235 min read

Dette må du passe på når du skal ansette ferievikarer

I Norge er det strenge krav til ansettelser, og hovedregelen er at alle ansatte skal ansettes fast. Det er derimot ikke alltid ...
Les saken
Erik Engeland - Advokat & Partner18. October 0225 min read

Hvilke regler gjelder for innleie av arbeidskraft i bygg og anlegg?

Det er store forskjeller mellom underentreprise og innleie av arbeidskraft. En lite gjennomtenkt beslutning kan koste deg dyrt.
Les saken