Det er kostbart å ansette nye medarbeidere, og derfor er det vanlig å avtale prøvetid ved nyansettelser. Prøvetiden er en periode i starten av arbeidsforholdet hvor både du som arbeidsgiver og den ansatte kan vurdere om ansettelsen fungerer som forventet. I denne perioden er terskelen for oppsigelse noe lavere enn ellers – men hvilke regler gjelder egentlig? Her får du en oversikt over reglene for oppsigelse i prøvetid.
Hvorfor har vi prøvetid?
Ved nyansettelser kan det avtales prøvetid på inntil seks måneder. For deg som arbeidsgiver innebærer dette at terskelen for oppsigelse er noe lavere enn etter prøvetidens utløp. I prøvetiden gjelder en kortere oppsigelsesfrist på 14 dager, regnet fra dato til dato. Til sammenligning er oppsigelsesfristen etter prøvetiden normalt minst én måned, regnet fra den første i måneden etter at oppsigelsen ble gitt.
Det er likevel viktig å være klar over at oppsigelsesreglene fortsatt er strenge, også i prøvetiden. Den lavere terskelen gjelder kun dersom oppsigelsen begrunnes med arbeidstakerens tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet.
GUIDE: SLIK GJENNOMFØRER DU EN GYLDIG OPPSIGELSESPROSESS
Last ned guiden og få oversikt over hva som kreves i en oppsigelsesprosess.Prøvetid må være skriftlig avtalt
For at prøvetid skal være gyldig, må den være skriftlig avtalt og inntatt i arbeidskontrakten. Det skal fremgå både hvor lang prøvetiden er, og hvilken oppsigelsesfrist som gjelder i denne perioden.
Les også: Har din virksomhet gode nok arbeidskontrakter?
Terskelen for oppsigelse er lavere i prøvetiden
I prøvetiden er terskelen for oppsigelse noe lavere, men kun dersom oppsigelsen begrunnes med arbeidstakerens tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet. Dersom du ønsker å si opp arbeidstakeren av andre grunner – for eksempel på grunn av nedbemanning eller omorganisering – gjelder de vanlige reglene for saklig oppsigelse.
I praksis kan det være utfordrende å skille mellom manglende tilpasning, faglig dyktighet og pålitelighet, ettersom det ofte er glidende overganger mellom disse grunnlagene. La oss se nærmere på dette:
Evnen til å tilpasse seg arbeidet kan utgjøre oppsigelsesgrunnlag
Dersom arbeidstaker ikke klarer å tilpasse seg arbeidet, kan det utgjøre saklig oppsigelsesgrunnlag i prøvetiden.
Dette gjelder for eksempel en arbeidstaker som ikke vil eller ikke klarer å løse de tildelte arbeidsoppgavene på en tilfredsstillende måte. Det kan også utgjøre et saklig oppsigelsesgrunnlag om vedkommende ikke klarer å samarbeide godt med kolleger.
Det er imidlertid svært viktig at du kan dokumentere at arbeidstaker har fått tilstrekkelig opplæring. Dersom årsaken til at vedkommende ikke har klart å tilpasse seg arbeidet er at han eller hun ikke har fått nødvendig opplæring og oppfølging den første tiden, vil oppsigelsen neppe anses saklig. Som arbeidsgiver har du en plikt til å sørge for at arbeidstaker får nødvendig opplæring.
Arbeidstakers faglig dyktighet kan utgjøre oppsigelsesgrunnlag
Dersom arbeidstaker ikke presterer godt nok faglig, kan dette også utgjøre saklig oppsigelsesgrunnlag i prøvetiden. En arbeidstaker som mangler den formelle eller faktiske kompetansen som man har lagt til grunn ved ansettelsen, er et åpenbart eksempel. Det kan videre hende at arbeidstaker har nødvendig kompetanse, men ikke klarer eller vil utføre arbeidet på en tilstrekkelig faglig forsvarlig måte.
Arbeidstakers pålitelighet kan utgjøre oppsigelsesgrunnlag
Med pålitelighet tenker man på at arbeidstaker er lojal i sin opptreden. Dette kommer først og fremst til uttrykk ved at arbeidstaker kommer til korrekt tid, overholder frister og etterlever de instrukser som blir gitt. Dersom arbeidstaker har gitt uttrykk for at vedkommende har bedre kompetanse enn det viser seg når arbeidstaker har tiltrådt stillingen, er dette også noe som viser upålitelighet.
Les mer: 5 vanlige feil ved oppsigelser – og hvordan unngå dem
Fremgangsmåte for oppsigelse i prøvetiden
Kravene i oppsigelsesprosesser er strenge. Arbeidsgiver må blant annet gjennomføre drøftelser med arbeidstaker før beslutningen om oppsigelse tas. I tillegg må selve oppsigelsen være korrekt utformet og overleveres til arbeidstaker i henhold til arbeidsmiljølovens regler.
Les også: Når oppsigelse av en ansatt blir nødvendig
Sørg for saklig oppsigelsesgrunnlag og gyldig oppsigelsesprosess, unngå negative konsekvenser
En oppsigelse i prøvetid stiller noe lavere krav til saklighet, men det fritar deg ikke fra å følge lovverket. Uten et saklig grunnlag eller en korrekt prosess risikerer du erstatningsansvar, omdømmetap og i verste fall ugyldig oppsigelse. Er du i tvil om du har en sak, anbefaler vi at du innhenter en juridisk vurdering før oppsigelsesprosessen settes i gang. Feil i denne fasen kan være kostbare og vanskelige å rette opp i ettertid.
I Magnus Legal har vi erfarne advokater med spesialisering i arbeidsrett, og vi bistår jevnlig arbeidsgivere med vurderinger og gjennomføring av lovlige og ryddige oppsigelser. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker en trygg sparringspartner i prosessen.
GUIDE: SLIK GJENNOMFØRER DU EN GYLDIG OPPSIGELSESPROSESS
Last ned guiden og få oversikt over hva som kreves i en oppsigelsesprosess.